Bok om Familien Holm på Molja

]Stiftelsens skrift nr. 7, Familien Holm på Molja, ble presentert for inviterte gjester i Molovegen 12 den 6. desember 2016.

Tidligere ukjent stoff om det ålesundske forretningsdynastiet som døde ut med Kjell Holm kommer nå i bokform.

Det er Stiftelsen Kjell Holm som utgir første bind om Holm-familien. Lokalhistoriker Kjell Skorgevik, som også er stiftelsens nestleder, har skrevet boka «Familien Holm på Molja. 100 år med tønner, tran, olje og vitaminer.» Boka er sjuende utgivelse i stiftelsens skriftserie.

– Stiftelsen Kjell Holm er en viktig støttespiller for kulturell og frivillig virksomhet i byen Ålesund. Vi har ønsket å fortelle hva slags næringsvirksomhet som la grunnlaget for den kapitalen stiftelsen i dag forvalter, forteller Skorgevik.

Svaret på dette ligger flere generasjoner og mange tiår tilbake, og i sitt arbeid med boka har Skorgevik funnet nytt og ukjent stoff om familien.

Fire generasjoner
– Holm-familien satte sitt preg ikke bare på næringsliv og eiendommer på Brunholmen, men skapte arbeidsplasser og aktivitet som kom hele byen til gode gjennom fire generasjoner. Denne boka handler om både familiens forretningsliv og privatliv, sier Skorgevik.

Aksel Holm sr. (1890-1947) er den det viser mest igjen etter, og boken handler mest om han og hans verk. Det er også om ham og hans rolle ved krigsutbruddet Skorgevik har funnet hittil ukjente opplysninger.

– Mange forbinder Holm-firmaene med medisintran og sild, men Aksel var alltid fremtidsrettet i sine disposisjoner, og hans initiativ resulterte i både nye produkter og nye firmaer. For eksempel ble oljer for matvareindustrien og kosmetikkindustrien produsert i store mengder i Molovegen. Et nytt firma – A/S Vitapan – sto for vitaminproduksjon. Da Aksel Holm fylte 50 år i 1940 omtalte en ålesundsavis ham som: «En av de store guttene i landet.», forteller Skorgevik

Tysk konsul
Som tysk konsul fikk Aksel Holm en spesiell oppgave da tyskerne inntok Møre og Romsdal fylke i mai 1940. Etter anmodning av fylkesmann Trygve Utheim reiste han til den tyske kommandanten på Åndalsnes og formidlet den første kontakten mellom tyske og offisielle norske myndigheter etter kapitulasjonen. Det ble hans oppgave å presentere kommandantens representant for både Fylkesmannen i Molde og ordføreren i Ålesund. I boken får vi for første gang høre Holms egne erfaringer fra formidlerrollen.

– Dette er tidligere ukjent stoff. Etter krigen ble Aksel Holm anklaget for landssvik. Dessverre døde Aksel Holm av kreft i 1947 uten å ha fått sin sak for retten, forteller Skorgevik.

Far og farfar
Den historiske familiesammenhengen blir ivaretatt gjennom omtale av Aksel Holms far og farfar; Bøkkermester Aslak Holm som kom fra Romsdal i 1873 og slo seg ned med familie og verksted i Molovegen 12, og Oluf Holm som fant ut at det var mer penger å tjene på å selge tran enn på tønner.
Da Aksel overtok ledelsen av selskapet i 1916, omformet han det gamle familiefirmaet fra et tradisjonelt tranfirma til et industriforetak med flere bein å stå på. Han etablerte fryseri, han opprettet et forskningslaboratorium, han startet tranraffineri i Polen, og var i mellomkrigstiden Ålesunds mest kjente forretningsmann.

I 1937 gikk han inn i A/S Apothekernes Laboratorium med en større aksjekapital og ble nest største aksjeeier. Det er denne aksjekapitalen som i hovedsak ligger til grunn for Stiftelsen Kjell Holm.

To brødre
Da Aksel sr. døde i 1947, overtok Aksel Holm jr. som direktør for firmaene. Han omkom i en flyulykke tre år senere, og Kjell Holm ble satt til å overta. Firmaer og eiendommer ble solgt på 1970-tallet. Kjell døde barnløs i 2009, og testamenterte nesten hele sin betydelige formue til stiftelsen som han hadde etablert allerede i 1994.

De to brødrenes innholdsrike liv vil bli tema for en bok nummer to, som stiftelsen tar sikte på å utgi neste år, på Kjell Holms fødselsdag 13. august.

– Historien om Holm-familien fortjener å komme i bokform. For stiftelsen er det viktig at Kjell Holm og Holm-familiens minne holdes i hevd, og at det dokumenteres hva familien hadde å si for kultur, vekst og velstand i Ålesund. Derfor er vi glade for at vi kan presentere denne boken nå, og stolte over at stiftelsen kan være med å videreføre Kjell Holms intensjoner om å støtte kulturelle og samfunnsgagnlige tiltak i Ålesund, sier styreleder Marianne Roald Ytterdal.