Minnesteiner

Fire små steiner som så vidt hever seg over resten av fortauet utenfor Rasmus Rønnebergs gate 18. Slik var Stiftelsen Kjell Holm med å hedre minnet til familien Steinfeld.

I november 1943 deporterte nazistene den jødiske ålesundsfamilien til konsentrasjonsleiren  Auschwitz . Der døde alle fire familiemedlemmene – Isak, Lea, Reidun og Morten.

Seremonien på Grimmerhaugen i Ålesund skjedde den 9. juni i 2016. I tillegg til mange ålesundere, deltok også Sidsel Levin fra Jødisk Museum i Oslo og Lisa Patiel fra Jødisk Museum i Trondheim.

Mannen bak snublesteinene er den tyske kunstneren Gunter Demnig. Han hadde ideen til disse minnemerkene på 1990-tallet, og startet med 50 steiner i Berlin. Nå er det mer enn 60 000 steiner i 20 land. Til seremonien i Ålesund var Demnig invitert til selv å legge steinene ned i fortauet.

Familien Steinfeld drev forretning i Kongens gate og var den eneste jødiske familien i Ålesund, og det var stiftelsen som både tok initiativet til og finansierte snublesteinene.

Krigshistoriker Ragnar Ulstein (96) er blant historikerne som har skrevet om skjebnen til de norske jødene under andre verdenskrig.

– Allerede den gangen advarte jeg mot en stigende antisemittisme i samfunnet vårt. Vi må fortsette å gi kunnskap om skammelige ting som skjer i samfunnet vårt, lød hans oppfordring.

Krigshistoriker Gunnar Hatlehol fortalte om bakgrunnen for Demnigs snublesteinprosjekt som i dag består av 60.000 steiner i 20 ulike land. Klarinettisten Jøran Hatten spilte vakker jødisk musikk, og Therese Alvik fortalte også litt om bakgrunnen for at hun har skrevet bok om familien Steinfeld.