Bok om Molja og Molovegen

Stiftelsens skrift nr. 6, Ålesunds tusenårssted: Molja og Molovegen, ble presentert for inviterte gjester i Molovegen 12 den 17. november 2015. Boka er redigert av Kjell Skorgevik.

Styreleder Marianne Roald Ytterdal ønsket velkommen og fortalte om de fem foregående bøker i skriftserien før forsamlingen sang «Med månen i mast og Molja i nord», med Per Jan Vinje som forsanger.

Kjell Skorgevik presenterte innholdet i den 120 sider store boka. Den har selvfølgelig sin bakgrunn i at Stiftelsen Kjell Holm nå har etablert seg i Molovegen 12, etter å ha restaurert den eldste del (tømmerhuset) av eiendommen og rehabilitert den senere reisverksdelen. Redaktøren ga en kort historikk og oversikt over Molje-områdets fremvekst og utvikling.

Arkitekt Kjell Oscar Pettersen formidlet sin glede over å få planlegge gjenbruken av denne eiendommen som han som nyutdannet arkitekt hadde målt opp 30 år tidligere, da den ble gitt bort av Kjell Holm til Stiftelsen Gamle Aalesund. Sammen med snekkermester Alfred Lervåg, som ledet den tre år lange byggeprosessen, ga Pettersen forsamlingen en innføring i rehabiliteringens små og store utfordringer. Jfr. orkanen Dagmar og springfloa som feide gjennom en første etasje noen få dager før arbeidet tok til.

Forretningsfører Jon Ketil Gjørtz fortalte om tilfeldighetene som førte til at stiftelsen i 2011 kunne bli eier av huset. Det var viktig for styret å få tak i bygningen fordi det var her Kjell Holms oldefar etablerte seg med bøkkerverksted i 1875 da han flyttet til Ålesund. Holm-familien eide huset i 110 år.

Marianne Ytterdal leste refleksjonen «Molja», nyskrevet av Olav Balsnes, Ålesund ordfører 1978-79. Han bodde i Molovegen 12.

Berit Balsnes Walderhaug og Unni Måløy vokste opp i bygningen. De lot forsamlingen få del i sine minner fra oppveksten på Molja.

Stiftelsens naboer i Molovegen 14 er Monica Gjerde og Yngve Bloch Hansen. Det spesielle med nabohuset er at også dette har vært i én families eie i mer enn 100 år. Monica og Yngves to sønner er den sjette generasjonen i samme slekt som bor i huset. Dette ble omtalt både i boka og på sammenkomsten.

Tre av dagens næringsdrivende i gata ble hentet frem for å fortelle om sine tiltak: Astrid Overaa på Teaterfabrikken i nr. 22, Edel Rakvåg i Trankokeriet antikk i nr. 16B og Asgeir Berg som nærmest har vokst opp i farens bilverksted i nr. 18. Han forvalter i dag stor bygningsmasse i Molovegen.

Alle de foran omtalte fikk med seg en stor blomsterbukett, men før de gikk var de med å synge nok en patriotisk sang: «Hør min sang om byen Ålesund».

Til slutt ble det varme fiskekaker fra Dalen i Apotekergata.