Molovegen

Tre gamle eiendommer

At Stiftelsen Kjell Holm har etablert seg i Molovegen, har en historisk bakgrunn. Det var her fire generasjoner Holm hadde sine eiendommer og produksjonslokaler for fisk, tran og oljer. Det var her familien tjente pengene som til syvende og sist ble til Stiftelsen Kjell Holm. Dessuten så stiftelsen det som en kulturoppgave å ta vare på dette gamle bygningsmiljøet.

Stiftelsen fikk i 2011 anledning til å kjøpe Molovegen 12 som bøkker Aslak Holm overtok midt på 1870-tallet. Der bodde han med sin familie og innredet sitt bøkkerverksted. Familien hadde eiendommen i 110 år. I løpet av tre år rehabiliterte og restaurerte stiftelsen den gamle eiendommen som er en del av det eneste bevarte bygningsmiljøet i Ålesund fra tiden før bybrannen i 1904. Molovegen 12 har i dag fortsatt sitt opprinnelige utseende fra 1861. I den restaurerte delen har stiftelsen sitt kontor og i den rehabiliterte delen er det gamle bøkkerverkstedet gjenskapt. I dag fremstår eiendommen derfor både som en god og moderne arbeidsplass og som et utstillingslokale for et håndverk som i en annen tid ga byen mange arbeidsplasser.

Stiftelsens etablering i området førte videre til at den i 2012 kjøpte det 120 år gamle pakkhuset Molovegen 16A som i mange år ble kalt for Wold-bua. Da Holm overtok ble den pakkhus nr. 3 blant Holm-firmaets mange sjøbuer i Molovegen. Fra å være lager for bøkkermateriale og ferdige bøkkergjenstander ble den da lager for råtran. Stiftelsen har latt bua gjennomgå en total restaurering.

Den foreløpig siste ervervelsen stiftelsen har gjort er «dronningen» blant sjøbuene i Molovegen – nr. 10 – som siden 1860 har hatt flere navn etter ulike eiere: Hanssen-bua, Jervell-bua og Holm-bua. I dag kalles den gjerne Fiskerimuseet. Foreningen Gamle Aalesund, som i mer enn 20 år har hatt en festeavtale med Ålesund kommune, overdro eiendommen vederlagsfritt til stiftelsen i 2014. Nødvendig vedlikeholdsarbeid er utført. Stiftelsens intensjon er et fortsatt musealt formål: at ulike sider av byens fiskeritradisjoner, med tilhørende næringer, fortsatt skal kunne presenteres i et maritimt miljø.

Som byens eldste sammenhengende bygningsmiljø utgjør deler av Molovegen et unikt område vel verd å bevare. Stiftelsen har styrket utemiljøet ved å fornye steinsettingen i området mellom husa ved molofestet. Der har stiftelsen, med stor velvilje fra Ålesund kommune, fått på plass to gamle lyktestolper, opprinnelig gasslykter, fra perioden etter bybrannen i 1904. I samarbeid med Ålesund Havnevesen har stiftelsen bidratt til å utbedre toppdekket på selve moloen, på det som lokalt kalles «øvre og mellomste molje».

I 2019 åpnet stiftelsen også sitt eget, lille Holm-museum i andre etasje i Molovegen 12, over bøkkerverkstedet. I 2017 mottok stiftelsen “Byplansjef Olav Høydals minnepris» fra Ålesund kommune, for stiftelsens restaurering av Molovegen 12.

Fiskeri dannet grunnlaget

Moloen (Molja!) i Ålesund ble anlagt på 1850-tallet for å skape en god havn for den voksende fiskeflåten i byen. På dette bildet fra ca. 1930 ser vi at den virkelig fungerer etter sin hensikt. I senere tiår med store endringer i fiskeflåten har den mistet noe av sin opprinnelige funksjon, men ligger der fortsatt som det særpreg den er i byens havnemiljø. Den store sjøbua ble bygget umiddelbart etter ferdigstillelsen av moloen. I seksti år hadde Oluf Holm A/S sitt koldklaringsanlegg for tran i dette bygget som blant folk på Molja ble kalt for «2-bua». Et bilde fra samme ståsted i dag vil vise at bygningsmiljøet er så godt som uforandret.

Byens eldste gate

Det er kanskje å ta litt for hardt i når vi omtaler Molovegen for byens eldste gate, men den er i hvert fall den gata i byen som har de eldste hus og det eldste preg. Spissbøya til venstre i bildet minner oss om at bøkkere holdt til her. Der var bøkkerverksted rett innenfor veggen der spissbøya ligger og også i kjelleren i Molovegen 12 som er huset med stigen på veggen.

Apropos alder, vegen så langt den viser her på bildet – frem til molofestet – ble opparbeidet omkring 1860 i forbindelse med at moloen ble bygget. Herfra og vestover skjedde etappevis og den ble opparbeidet for biltrafikk på 1930-tallet.

Bøkkerverstedet

Fra midt på 1870-tallet til 1950-åra var der et bøkkerverksted med inntil fire arbeidsplasser i Molovegen 12. Det var romsdalingen Aslak Holm som startet. Han kjøpte bygningen og skapte sin arbeidsplass i det som hadde vært et bakeri. Steikeovnen bygde han om til sitt formål. Oluf Holm overtok etter sin far, men han så at det lå mer penger i tran og startet firmaet Oluf Holm A/S. Derfor leide han ut verkstedet til Nils Martinussen som hadde gått i lære hos Aslak Holm og hadde jobbet der sammen med Oluf.

Omkring 1930 begynte Peder Paulsen å arbeide i verkstedet. Han overtok verkstedet i 1949 da Martinussen sluttet. Det er Peder Paulsen vi ser på bildet, på sin faste arbeidsplass ved vinduet mot Molovegen.

Så kom Kongen

Selvfølgelig kom Kong Haakon VII og Kronprins Olav til Ålesund bys 100 årsjubileum i april 1948. Når kommunen skulle vise frem sin fremste industribedrift var det Oluf Holm A/S Ltd. som ble valgt. Det var en av landets fremste og største produsenter av medisintran. Her er følget på vei til det nyeste tilskuddet av Holm-firmaer: A/S Vitapan i enden av Molovegen. Ved sin side har kongen direktør Aksel Holm jr. og kronprinsen følges av disponent Olaf Holm i Holms Fryseri & Kjøleanlegg A/S. Bak ham går kontorsjef Tryggestad.

Men hvem er gutten med jubileumsflagget 1948 og de andre guttene? Ring Stiftelsen Kjell Holm (97416560) og fortell!

Gjenskaping av Molovegen 12

Stiftelsen fikk i 2011 anledning til å kjøpe Molovegen 12 som bøkker Aslak Holm overtok midt på 1870-tallet. Der bodde han med sin familie og innredet sitt bøkkerverksted. Familien hadde eiendommen i 110 år. I løpet av tre år lot stiftelsen rehabilitere og restaurere den gamle eiendommen som er en del av det eneste bevarte bygningsmiljøet i Ålesund fra tiden før bybrannen i 1904. Molovegen 12 har i dag fortsatt sitt opprinnelige utseende fra 1861. I den restaurerte delen har stiftelsen fått sitt kontor og i den rehabiliterte delen er det gamle bøkkerverkstedet gjenskapt. I dag fremstår eiendommen derfor både som en god og moderne arbeidsplass og som et utstillingslokale for et håndverk som i en annen tid ga byen mange arbeidsplasser.

Gammelt og nytt

Arbeidet som Stiftelsen Kjell Holm har utført i Molovegen 12 (2011 – 2015) har vært både restaurering og rekonstruksjon. Resultatet er en todelt eiendom med en museumsdel hvor bygningens historiske, arkitektoniske og kulturelle verdi er ivaretatt. Den andre del er bevart i det ytre, men innvendig gjenskapt i moderne stil og form. Gamle tapetrester ble tatt vare på i en av leilighetene i det gamle tømmerhuset og skal være en dekorasjon for besøkende. I sin nåværende utgave er de minst like mye til en glede for øyet som den gang hele veggen var dekket. Alle gamle vinduer ble også restaurert.

Oluf Holm No. 3

Stiftelsen Kjell Holm kjøpte den gamle «3-bua» i 2012. Den ble bygget en gang mellom 1895 og 1900. Tidfestingen må gjøres ved hjelp av gamle foto, ettersom det ikke finnes dokumenter i kommunens bygningsarkiv. Byggherren er derfor ukjent. Sjøbua hviler delvis på kar av store steiner i sjøen.

Etter å ha vært i tung bruk til lager gjennom mer enn 100 år trengte den en større rehabilitering. Det ble bygd ny grunnmur rundt hele huset og der ble lagt ny skifer på taket. Frontveggen mot nord ble skiftet i sin helhet. Langveggene ble bevart med mest mulig kledning. Store deler av 1900-tallet gikk bygningen under navnet Wold-bua etter bøkker Knut Wold som hadde materiallager og tønnelager her. Han solgte bua til Oluf Holm A/S Ltd. i 1924. Her tok firmaet inn råtran fra Nord Norge i 1. etasje. 2. etasje ble brukt til lager for sagmask. Denne ble brukt som isolasjon når Holms fryseri sendte agnsild nordover.

Stiftelsen har hittil brukt pakkhuset til lager i forbindelse med arbeidene som er utført i Molovegen 10 og 12. Om litt skal vi nok finne en bruk som kommer ålesunderne til gode, men gi oss litt tid.

Sjøbua med mange navn

Først kaltes den Hanssen-bua etter konsul Hanssen som bygde den omkring 1860. Da svigersønnen overtok ble det Jervell-bua, og i 1924 begynte folk å kalle den Holm-bua fordi da kom den i Aksel Holms eie. Holm hadde imidlertid så mange sjøpakkhus i Molovegen at han satte nummer på dem. I firmaet sa man derfor bare 2-bua. I dag har mange begynt å kalle den Fiskerimuseet fordi fiskeriavdelingen til Aalesunds Museum har holdt til der siden 1997.

I februar 1913 mottok Stiftelsen Kjell Holm en henvendelse fra Foreningen Gamle Ålesund (som omkring århundreskiftet hadde endret navn fra Stiftelsen til Foreningen). Kunne Stiftelsen Kjell Holm tenke seg å overta festekontrakten med Ålesund kommune på Molovegen 10? Og slik ble det.

I dag forvalter altså Stiftelsen Kjell Holm Molovegen 10. Et planmessig restaureringsarbeid har tatt til. Høsten 2015 ble vestveggen skiftet ut. Da veggen ble revet åpenbarte det seg to gamle vegger innenfor. Originalveggen hadde ingen vinduer. Det fikk imidlertid den vegg som kom med restaureringen på slutten av 1890-tallet. Den sto til 1948, da det igjen ble vegg uten vinduer. Slik også i 2015. I planene for 2016 skal veggen mot syd få en nødvendig fornyelse.

Molovegen 12 i ny dress

Sommeren 2011 kjøpte Stiftelsen Kjell Holm Molovegen 12. Eiendommen består av tre bygninger, et bolighus i tømmer fra 1862 og to senere reisverksbygninger som gjennom åra var brukt til kombinert bolig og lager. Bygningene hadde stått tomme og til forfall i 30 – 40 år.

Ved årsskiftet 2011/2012 ble det igangsatt reparasjonsarbeider på tak og fasader for å føre dem tilbake til opprinnelig utseende etter antikvariske retningslinjer. Bolighuset (nærmest) er nå restaurert med opprinnelig rominndeling. Pipe og grue i 1. etasje er gjenoppbygget og alle gamle vinduer er restaurert og bevart. I 1. etasje er Aslak Holms / Nils Martinussens gamle bøkkerverksted gjenskapt. De to nordligste bygningene er slått sammen til én bruksenhet og modernisert. Denne delen inneholder nå Stiftelsen Kjell Holms kontor og møterom.