Snublesteiner

Slide image
Styreleder Marianne Roald Ytterdal ønsket de mange fremmøtte velkommen til markeringen av familiens Steinfelds skjebne under annen verdenskrig. Blant disse, til venstre i blå kappe: Ålesunds ordfører Eva Vinje Aurdal, midt i bildet, med solbriller: Sidsel Levin fra det jødiske museet i Oslo

Snublesteiner

8. juni 2016 ble 4 stk ‘snublesteiner’ felt inn i fortauet utenfor Rasmus Rønnebergs gate 18 i Ålesund, til minne om familien Steinfeld. Foreldrene Israel og Lea Steinfeld med barna Reidun og Morten bodde i dette huset. Da Holocaust kom til Ålesund, det skjedde også her, ble først faren, Israel Steinfeld arrestert og senere deportert til Tyskland (1942). Deretter ble også fru Steinfeld og barna Reidun og Morten arrestert og deportert (1943), og i løpet av to måneder i 1943 var hele den vesle familien drept i tilintetgjørelsesleiren Auschwitz.

Familien Steinfeld var den eneste jødiske familien som bodde i Ålesund da krigen brøt ut. Steinfelds Magasin lå i Kongens gate, og herr og fru Steinfeld var sosialt aktive og populære medlemmer i viktige lokale aktiviteter som blant annet turnforeningen og sanitetsforeningen, Reidun deltok i oppsetninger av skuespill og revyer. Denne lille familien ble brutalt revet ut av sin ålesundske hverdag og overlatt til andre verdenskrigs ekstreme brutalitet: holocaust, - tragedien som nå har fått sitt minnesmerke over ofrene fra Ålesund.

Tilstede foran huset i Rasmus Rønnebergs gate var flere ålesundere kommet sammen for å være med på denne markeringen. Kunstneren Gunter Demnig, initiativtaker til dette europeiske monumentet som nå har mer enn 50 000 steiner spredt omkring der ofrene bodde, muret selv steinene ned i fortauet. Representanter fra de jødiske museene i Trondheim og Oslo var til stede, og det ble holdt korte taler av blant andre styreleder i Stiftelsen Kjell Holm, Marianne Roald Ytterdal, den 96 år gamle krigshistorikeren Ragnar Ulstein, forfatteren Therese Alvik som har skrevet boka ‘Da byen gråt’ om familien Steinfelds skjebne, og krigshistoriker Gunnar Hatlehol. Musiker og klarinettist Jøran Hatten bidro med flere eksempler på vakker jødisk musikk, og var med til å gjøre stunden til en minnerik og samtidig vemodig markering. 

Slide image

Ikke bare skygger fra fortiden

«De ble virkelige mennesker for meg, - ikke bare skygger fra fortiden …» Therese Alvik forteller om bakgrunnen for at hun i en årrekke har samlet stoff, og nå står som forfatter av boken om familien Steinfeld: «Da byen gråt».

Slide image

60 000 steiner

Krigshistorikeren Gunnar Hatlehol forteller om bakgrunnen for snublesteinene: verdens største desentraliserte minnesmerke med snart 60 000 steiner i 20 land.

Slide image

Rasmus Rønnebergs gate 18

Utenfor inngangsdøra: Den tyske kunstneren Günter Demnig er i ferd med å støype plakettene inn i fortauet foran inngangsdøra til Rasmus Rønnebergs gate 18. Mellom Demnig og Alfred Lervåg som assisterte med arbeidet, ser vi de fire plakettene til minne om Israel, Lea, Reidun og Morten Steinfeld. 

Slide image

Historien

«Derfor må vi fortsatt arbeide for å gi kunnskap om skammelige ting som skjer!» En nestor blant krigshistorikere, Ragnar Ulstein, holdt en kort appell om hvor viktig det er å stanse antisemittismen, som igjen er stigende i vårt samfunn.

Slide image

En verdig markering

Fra venstre: Lise Paltiel fra det jødiske museet i Trondheim, kunstneren Gunter Demnig, styrelder i Stiftelsen Kjell Holm og Sidsel Levin fra det jødiske museet i Oslo. Bak ser vi Rasmus Rønnebergs gate 18, der det nå er innfelt fire snublesteiner foran døra under gatenavnet som så vidt kan skimtes.

Slide image

Til minne om familien Steinfeld

Snublesteinene med navnene til de fire ålesundske ofrene for Andre verdenskrigs Holocaust