Verdensnavn til bursdagsfest

Den verdenskjente trompetisten Ole Edvard Antonsen og den internasjonale operastjernen Elisabeth Teige fra Ålesund skal være med på å sette preg på byen på 100-årsdagen for Kjell Holms fødsel, 13. august i år.

Sammen med både utenbys og lokale krefter skal de opptre på to store konserter i Ålesund på en festdag der stiftelsen inviterer ålesundere til å delta på ulike gratisarrangementer.

– Kjell Holm grunnla stiftelsen på sin 75-årsdag i 1994. Siden har Stiftelsen hatt gleden av å dele ut nærmere 140 millioner kroner til kulturelle og samfunnsgagnlige tiltak i Ålesund, akkurat slik Kjell ønsket det. 100-årsdagen for Kjells fødsel ønsker vi å markere på en måte som ålesundere kan ta del i på ulike vis, sier styreleder i stiftelsen, Marianne Roald Ytterdal.

Ikke alle planer er endelig fastlagt, og mere kan komme til etter hvert, men foreløpig er det følgende på plass:

Gratiskonserter

På formiddagen 13. august blir det gratis konsert i Ålesund kirke. Der skal blant annet klokkespillet som Kjell Holm ga i gave på sin 90-årsdag, brukes. Sammen med Antonsen og Teige skal også Ålesund strykekvartett delta og presentere noe av musikklitteraturens mest populære og vakre verker.

Andre deltakere er pianisten Jan Hovden, pensjonert professor ved Grieg-akademiet i Bergen, organist Nikolas Fehr i Ålesund kirke, og kontrabassisten Henrik Bondevik som nå spiller i Oslo-filharmonien.

På kveldstid blir det en festforestilling i Arbeiderforeningen, der formiddagens artister suppleres med blant andre lyrikeren Nils Øivind Haagensen, hornisten Marinette Tonning-Olsen, det ni år gamle fiolintalentet Lill Szeflinski, og kulturformidler og erkeålesunder Knut Maaseide. Programmet vil strekke seg fra Mozart til Hartvig Kiran, med avstikkere til Italia, Argentina, Rundskue og Buholmstranda – for å ha nevnt noe.

Senere på kvelden vil det bli en konsert på Terminalen. Artistene der er ennå ikke avklart, men arrangementet vil være beregnet på studenter og unge voksne.

Bankskøyta

– Vi vil markere jubileet med arrangementer som skal kunne tilby noe for en hver smak. Og i Kjells ånd skal dette være en gave, der de som velger å komme ikke skal betale noe, sier Ytterdal.

Med et lite værforbehold er planen at bankskøyta «Storeggen av Aalesund» også skal være i aktivitet på jubileumsdagen. Med utgangspunkt fra et sted på Skansekaia planlegger man å seile familieturer gjennom dagen.

Kulturpris

Stiftelsen har i flere år delt ut Stiftelsen Kjell Holms kulturpris, vanligvis på Kjell Holms fødselsdag. Tidligere mottakere er blant andre lyrikeren Nils-Øyvind Haagensen, musikeren Hedvig Mollestad Thomassen, Aggregat Atelierfellesskap og skuespilleren Eva Eklöf Mørkeseth. Også i år vil stiftelsen dele ut kulturpris på jubileumsdagen.

Samtidig vil stiftelsen dele ut flere kulturstipender til utdanning eller videreutdanning for personer innenfor skapende og utøvende virksomhet knyttet til Ålesund by.

– Vanligvis tildeler vi kulturstipender på bakgrunn av søknader. Siden det er et jubileumsår ønsker vi å gjøre litt ekstra stas på mottakerne. Derfor har stiftelsen valgt selv å utpeke mottakere uten søknadsrunde og dele ut stipendene på jubileumsdagen, sier Ytterdal.

Foto: Dag Thorenfeldt (Antonsen)/Kjell Ruben Strøm (Teige)